Sälj dina foton & videos online med FOAP

FOAP är en mobil marknadsplats för dina foton och videos

Foap är en plattform utvecklad för att knyta ihop fotografer med olika företag. Här kan du ladda upp dina videos och foton på en stor digital marknad.
Via appen kan byråer och varumärken hitta och köpa dina bilder och videos. Det är även populärt hos bloggare och webbutvecklare att köpa bilder för att använda dem på sina webbsidor.
Priset för att köpa en bild eller video är 100kr, av dessa 100kr kommer FOAP ta 50% i provision för att du använder deras plattform, kvar är dina 50kr för bilden du tagit.
Det är extremt enkelt att använda, ladda ned appen (finns till både iOS och Android), registrera dig (görs snabbt med hjälp av gmail, facebook eller mail) och ladda upp dina bilder.
Tryck här för att ladda ned FOAP till iOS.
Tryck här för att ladda ned FOAP till Android.

Vad gör FOAP annorlunda?

Precis som många andra nyare tech-plattformar så har även FOAP grundats i Sverige (2012) som en liten startup. En vattendroppe i ett stort hav som nu tar större och större plats på marknaden.
När det gäller deras plattform är Foap inte främmande för fotografer. Det är en knytpunkt för fotografer och varumärken, bloggare, och företag. FOAP syftar till att tjäna dig, fotografen, pengar. De säljer dina foton på sin plattform för att du skall tjäna pengar online.
Till skillnad från liknande sidor så säljer de alla bilder för 100kr. De behåller 50% av detta, vilket låter som en del, men det betyder också att du får 50kr för att ladda upp ett foto. Vilket i sig är bra pengar, men även mer än vad liknande plattformar i regel betalar sina fotografer.

FOAP erbjuder också tävlingar och uppdrag. Något som gör att de skiljer sig ännu mer från övriga plattformar.
Såhär kan en typisk tävling se ut.

tjäna pengar på foton tjäna pengar på videos

Kunden lägger upp ett ”mission” där det tydligt framgår vad som skall ingå i en bild och hur den skall fotas. Fotografen (du) skickar in sen in bilder i hopp om att vinna.
Dessa bilder måste uppfylla strikta krav, men om de vinner tjänar du 1000-5000kr. Alla medlemmar har också möjlighet att kommentera/betygsätta varandras foton något som tidigare skapade problem under dessa ”mission”.
Fotografer som tävlade röstade helt enkelt ned andra tävlandes foton i hopp om att själv placeras högre upp. Men tack vara betygsättning på appen och ett aktivt team hos FOAP har nu detta blivit åtgärdat och är inte ett problem i dagsläget (2021).

Hur fungerar det då?


Foap är superlätt att sätta sig in i.
Du laddar ner appen för iPhone- eller Android-smartphones och registrerar dig. Om du har Facebook eller Gmail så tar detta bara några sekunder.
Foap tar då din profilbild från Facebook och lägger till ditt namn. Du måste ange din plats och ditt födelsedatum och sen är vi igång!
Att ladda upp en bild är också lika lätt som att smälla i sig 2L vaniljglass i pressande högsommarväder. Du klickar på kameraikonen längst ner och väljer vilken bild som skall laddas upp direkt från ditt galleri.
Medan den laddas behöver du lägga till en titel och relevanta nyckelord (ord som beskriver bilden och gör den lätt att hitta för den som söker) för din bild.
Genom att klicka på ”Publicera” i det övre hörnet kommer du till en mycket kort juridisk sida. De två frågorna är ”Finns det några människor i din bild?” Och ”Är ansiktena på det här fotot igenkännliga?”
Så länge det inte finns några igenkännliga personer behöver du inte ett foto- eller modellreleasekontrakt. Och det är allt! Din bild publiceras.
Det tog mig cirka 5 minuter att registrera mig och lägga till min första bild. Det är nu där för alla människor att se, antingen andra fotografer, varumärken och potentiella kunder.
Nu är det bara att vänta på att någon skall köpa din bild, därefter kommer du få ett meddelande samt pengarna för försäljningen.
FOAP betalar ut pengar en gång varje månad och det är upp till dig (säljaren) att begära ut detta, det måste ske innan den 15:e varje månad, annars får du vänta på kommande månad.
Det är också viktigt att du som säljare har ett paypal-konto då FOAP enbart betalar ut via dem.

Det här var de senast sålda bilderna när jag använda appen

Med det sagt så tror jag att vem som helst har en bra chans att lyckas sälja en del bilder.

Lycka till!