Ifall du vill bli handledare för körkort, är det inte speciellt svårt att ordna det. Självfallet finns det några saker du bör ha i åtanke, och dessa punkter finns att ta del av här. Kanske du vill hjälpa ditt eller en släktings barn, eller någon annan att börja övningsköra, och därmed blir du en så kallad handledare för att hjälpa till när det är dags för hen att sätta sig bakom ratten. En av de första viktiga punkterna är att du som ska vara handledare måste vara över 24 år gammal. Dessutom måste du ha haft ditt körkort i minst 5 år.

Dina uppgifter som handledare

Du ansöker om handledarskap enkelt via Transportstyrelsens hemsida. När du fått ditt handledarskap beviljat är det några saker du ska ha i åtanke. Exempelvis gäller ditt handledarskap endast för en elev åt gången, så om du ska vara handledare för fler än en person behöver du ange det. Din elev måste dessutom ha ett godkänt körkortstillstånd. Det är du som handledare som är ansvarig kring din elevs körande. Dessutom måste du ha ditt handledarbevis tillgängligt när ni är ute i trafiken. Om ditt körkort blivit återkallat någon gång under de tre senaste åren, blir du inte beviljad som handledare.

Introduktionsutbildning

När du ska bli handledare, måste du och din elev tillsammans ha gått en så kallad introduktionsutbildning. Där får du och eleven den information ni behöver ha. Några av de viktigaste ansvarspunkterna för dig som handledare är att du själv har uppdaterad och korrekt information om trafikreglerna, så att du kan vägleda rätt. Du själv bör inte vara osäker kring vad som gäller. När ni är ute och kör är det bäst ifall det är mitt på dagen, med bra väglag och väder. Fri sikt, och rätt förutsättningar för att enkelt kunna övningsköra. På introduktionsutbildningen får du bra och viktig information.

Jobba som handledare för körkort

Jobba som handledare för körkort – tips från onlinejobba.se

Moraliskt ansvar

Du ska hjälpa din elev att följa trafikreglerna, och det är viktigt att du som handledare ger eleven rätt information kring respekt för medtrafikanterna. Du ska inte vara slarvig, och det handlar inte om att din elev fort ska få sitt körkort, utan du ska helt enkelt vara noggrann och saklig för att ingen viktig information utesluts under övningskörningen. För varje moment har du ansvar för att det ska gå rätt till. Speciellt när ni är ute på trafikerade vägar. Säkerheten är väldigt viktig, och du ska se till att du och din elev är väl förberedda innan ni sätter er i bilen tillsammans.

Ta din uppgift på allvar

När du blir handledare har du ett stort ansvar. Därmed är det väldigt viktigt att du faktiskt läser på, ifall du är lite tveksam till hur pass bra koll du faktiskt har. Det är viktigt att din elev får rätt vägledning av dig. Dessutom är det du som räknas som förare under tiden som ni sitter i bilen tillsammans. Trots att det är din elev som sitter vid ratten. Alltså måste du kunna ha sinnesnärvaro och koll på vad som gäller, vad trafikskyltarna betyder och hur din elev ska köra för att reglerna ska följas på helt rätt sätt.

Hur länge gäller ditt handledarskap

När du har gått din introduktionskurs med din elev, är handledarskapet giltigt i fem år. Just därför har ni inte så bråttom med att komma igång. Men, egentligen är det fördelaktigt ifall ni båda har uppdaterad och aktuell information när det är dags att börja övningsköra. Tillsammans kan du och din elev dessutom läsa i förväg, för att ha koll på trafikreglerna. Det kommer underlätta både för dig som handledare, och för din elev. Därmed är ni troligen mer förberedda för att ge er iväg ut i trafiken. Det handlar väldigt mycket om samarbete och kommunikation. Din elev ska känna sig trygg.

Alltid sunt förnuft i trafiken.

Du som är handledare har alltid det stora ansvaret för din elev. När ni är ute och kör ska du hela tiden ge rätt information, och guida eleven på korrekt sätt. Det är viktigt att ni tillsammans har sunt förnuft och kör försiktigt. Dessutom är en av de viktigaste punkterna att ni håller hastigheten. Sunt förnuft är utan tvekan ett nyckelord när ni är ute bland andra trafikanter. En olycka kan ske när som helst, och det är du som handledare som ska ta på dig allt ansvar ifall det råkar hända någonting när ni är ute och kör tillsammans.

Slutligen, när du har allt klart för dig är det dags att sätta igång hela processen. Du ska vara glad över ditt förtroendeuppdrag för det kan man definitivt kalla handledarskapet. Om du generellt sätt har bra tålamod och är en sansad samt stabil person är du säkert en bra handledare som hanterar att ta dig an ansvaret som du får när du ska hjälpa eleven nå sitt slutgiltiga mål. Handledarens uppgift är mycket betydelsefull. Om du vill ha mer information kring vad du bör känna till är det enkelt för dig att hitta all slags fakta kring handledarskapet på Transportstyrelsens hemsida.