I den här artikeln granskar vi Fiverr, en marknadsplats för de flesta digitala tjänster som finns online 2021. Fiverr är en plattform för alla frilansare, oavsett om du är där för att leverera eller köpa en tjänst åt din befintliga verksamhet, här möts man ofta över mindre arbeten och i regel även mindre transaktioner. Med det sagt går det även att hitta och leverera tjänster för flera tusen kronor också.

Jag kommer här gå igenom vad Fiverr går ut på och även passa på att gå igenom några metoder för att du snabbt skall kunna börja tjäna pengar på Fiverr, dessa metoder kommer du hitta i slutet av artikeln.  

Vad är Fiverr?

Fiverr startades 2010 och har idag vuxit till en av världens största digitala plattformar för frilansare. Idag (2021) hittar man över 3 miljoner olika ”gig” (ett jobb kallas för gig på Fiverr) på plattformen. Här kan man köpa och sälja allt ifrån webbdesign och programmering till matlagningskurser och träningsprogram.

Grundtanken var att varje gig skulle kosta 5$, därav namnet Fiverr, men man valde att frångå detta 2014 i takt med att mängden gig och framförallt kvalitén på dessa ökade avsevärt. Idag hittar man gick i alla prisklasser.

Hur fungerar Fiverr?

Fiverr fungerar precis som man kan förvänta sig att en marknadsplats skall fungera. Säljare listar sina tjänster ”gigs” och köpare som är intresserade utav dessa tar kontakt med säljare, ställer frågor för att etablera en tillit och förståelse för hur ett eventuellt samarbete skall kunna se ut. Känns allt bra kan man lätt fortsätta med köpet och känner man sig osäker så är det inte svårare än att vända sig till nästa säljare.
Fiverr i sin tur fungerar som en mellanhand och kommer hålla fast vid 20% av transaktionen tills arbetet är genomfört och alla parter är nöjda. Därefter betalas detta ut till säljaren inom två veckor såvida du inte är en ”betrodd medlem”, då sker går snabbare.

Vad är ett Fiverr-gig?


En tjänst upplagd av säljare (Frilansare) kallas för gig på Fiverr, priset för dessa gig kan variera väldigt mycket. Allt från 50kr till 100.000kr. Men låt dig inte luras av de låga priserna om du skall köpa eller sälja något, många ser till att försöka få igenom lite merförsäljning i samma veva. Exempel på detta kan vara express-leverans, högre kvalité på tjänsten eller en klassisk ”köp tre, betala endast för två”.

Inom dessa kategorier säljs gig, notera också att varje kategori oftast har 20-40 underkategorier. Här kan man köpa och sälja ALLT!

 • Grafik & Design
 • Digital Marknadsföring
 • Text & Översättning
 • Video och Animering
 • Musik och Ljud
 • Programmering och Teknik
 • Företag
 • Livsstil

Är Fiverr legitimt?

Precis som alla marknadsplatser så finns det självklart enskilda individer som försöker sko sig på andra, det kan handla om både köpare och säljare som försöker ”pusha” gränserna för vad som är okej, till exempel genom att erbjuda en tjänst och sen leverera något som är sämre än utannonserad kvalité. Eller en köpare som aldrig nöjer sig och vill ha mer och mer.
Med det sagt så måste jag ändå säga att Fiverr gör ett fantastiskt jobb på att förhindra att det händer och ta hand om eventuella problem när de dyker upp. Fiverr är absolut en legitim marknadsplats.

 • Fiverr erbjuder en kundsupport som hjälper dig med alla tänkbara ärenden inom 24 timmmar.
 • Skulle det vara så att en säljare inte levererar din beställning på utsatt tid, då får du möjligheten att förlänga leveranstiden eller få en full/delvis återbetalning direkt.
  Alla transaktioner registreras ordentligt, perfekt för den som planerar att göra detta på daglig/veckobasis.
 • Fiverrs webbplats har också ett SLL-certifikat för att skydda känsliga uppgifter, t.ex. användarnas betalningsuppgifter.
 • Den stora marknadsplatsen möjliggör också att enkelt hitta frilansande säljare av hög kvalitét, här kan du bada i betyg, recensioner och olika nivåer som tillsammans säger allt om säljaren. Perfekt för någon i behov av en tjänst.
 • Säljare hos Fiverr har också möjligheten att göra prov samt skicka in dokument som styrker deras kompetens inom den utannonserade tjänsten. Allt för att man som köpare skall kunna känna en trygghet när man genomför en beställning.

Vanliga problem och hur man löser dem

Om en säljare inte levererar beställningen i tid – kontakta säljaren och och fiverr’s support. Be om återbetalning om säljaren inte är villig att lösa problemet direkt.

En säljare levererade ett jobb av sämre kvalité än annonserat. Be om ändringar. Om du inte är nöjd, be om återbetalning.

En säljare levererade ordern som utlovat men du förväntade dig att jobbet skulle göras på ett annat sätt (inte som annonserat). Nästa gång kan du ställa specifika frågor till säljaren innan du genomför beställningen för att undvika missförstånd.

Du är upprörd över att Fiverr debiterar 2$ extra för varje beställning, även de som kostar 5$. Tyvärr kan ingenting göras här, det är deras prispolicy. Det är dock en bra motivation att tjäna mer pengar.

 

Hur börjar jag sälja på Fiverr?

Alla personer kan skapa en profil med tillhörande gig på Fiverr, allt du behöver göra är att genomföra alla steg i registreringen. Därefter kommer ditt gig dyka upp på resultatsidan tillsammans med alla andra tjänster med en liten usp. Alla nya gig får nämligen lite extra kärlek/uppmärksamhet i början, ta tillvara på detta och se till att få bra omdöme på dina genomförda tjänster för att få både nya och återkommande kunder.

Börja med att använda den här länken och klicka sedan på knappen ”Become a seller”. Detta leder dig i sin tur till registreringsprocessen.

Du kommer att behöva genomföra fem enkla steg:

 1. Skapa din säljprofil.
 2. Skapa ditt första gig
 3. Lägg till en videointroduktion (inte obligatoriskt men väldigt gynnsamt. Detta går även att göra i efterhand. Saknar du själv möjligheten att göra ett bra intro, varför inte köpa ett av en annan säljare?)
 4. Erbjud ett paket (bra sätt att öka dina intäkter).
 5. Erbjud något extra till ditt gig, t.ex. snabb leverans (hjälper till att öka intäkterna).

Även om endast de två första stegen är obligatoriska, kommer de sista tre stegen att hjälpa dig att generera mer trafik och öka din vinst.

På Fiverr kan du sälja nästan vad som helst, om du inte är säker på vart du ska börja skulle jag rekommendera att kolla runt, se vad som säljer och vad som har störst efterfrågan.
Efter det är det inte svårare än att skapa ett liknande gig till ett lite mindre pris. Efter några genomförda gig och bra omdömmen kan du successivt öka priset för att generera högre intäkter.

Skulle du däremot inse att du faktiskt inte har så mycker erfarenhet och talang att bidra med på Fiverr skulle jag istället spendera 1-2 dagar på någon relevant snabbkurs online (gratis eller väldigt billig sådan givetvis)
Här har du dessutom en GRATIS två-timmars kurs från Udemy som tar dig igenom hela processen, att gå från ny säljare till en toppsäljare och allt som krävs för att nå dit. Om du känner dig det minsta osäker eller bara vill försäkra dig om att du har så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas. Då hade jag helt klart investerat två timmar i denna kurs, det är förmodligen många timmars besparing senare om inte annat.

Om det är så att du inte har några färdigheter eller intresse av ovanstående kurs så kommer jag bjuda på ett riktigt guldkorn för att du skall kunna rivstarta din nya onlineverksamhet. 

TIPS PÅ GIG ATT STARTA SOM INTE KRÄVER NÅGON TALANG ELLER TIDIGARE ERFARENHETER.

Radera bakgrunder från bilder, det är inte svårare än så.
Efterfrågan är riktigt stor, tittar vi på säljaren nedan så har hon sålt 331 gigs.
Om vi skulle räkna på detta lite snabbt så ser det ut som följande:
331 sålda jobb. Om vi räknar bort all form av extratjänster som snabb leverans eller paketpriser så pratar vi 50kr * 331 jobb = 16550kr.
För att radera bakgrunder från bilder. Kan det bli lättare?

Sälj tjänst på Fiverr

 

Hur gör du då för att radera dessa bakgrunder? 

 1. Ta emot bilden av köparen
 2. Ladda upp den på https://www.remove.bg/ (Lika säker som den är snabb och effektiv)
 3. Ladda ned den nya bilden utan bakgrund
 4. Skicka till köparen av ditt gig
 5. Färdig, där har vi minst 50kr rakt ned i fickan på 2 minuters arbete.

Slutord om Fiverr

Fiverr är en legitim webbplats som knyter ihop säljare och köpare av digitala tjänster. Precis som andra marknader online så finns det medlemmar som inte är ett nöje att arbeta med, men majoriteten är trevliga och Fiverr har ett gediget skyddsnät som förhindrar sina medlemmar att bli lurade av de få som inte sköter sig. 

Här har alla en chans att lyckas, är du duktig på något kan du lätt byta dina färdigheter mot pengar och skulle du saknar kunskap och färdigheter så kan du med hjälp av verktyg på internet ändå leverera gigs. Det är helt okej att använda genvägar så länge man levererar en tjänst som lever upp till standarden på annonsen. Den som är duktig, smart och ihärdig är den som har mest att hämta från denna digitala marknadsplats.