Om du vill tjäna pengar på din hemsida eller blogg kan du bli affiliate. Att vara affiliate betyder att du har länkar på din sida som är kopplade till olika företagshemsidor. Om dina besökare klickar sig vidare från din blogg och genomför ett köp eller utnyttjar en tjänst får du en viss procent av beloppet. Har du många besökare kan det ge bra utdelning. Här får du tips på hur du går tillväga för att komma igång. Först måste du anmäla dig till ett affiliate-program. De största för dig som bor i Sverige är Adrecord, Adtraction, Adservice och Awin.

  • Anslut dig till ett affiliate-program
  • Välj ett ämnesområde och en målgrupp
  • Öka antalet besökare
  • Publicera regelbundet

Hitta en målgrupp och ett ämnesområde

Genom att skriva om något som riktar sig till en specifik målgrupp ökar du dina chanser att tjäna pengar på din affiliate-verksamhet. Ju mer nischad du är desto bättre. Det är till exempel lämpligare att skriva om fiske än friluftsliv i allmänhet. På så vis vänder du dig till personer som är mer benägna att handla produkter inom sitt intresseområde. Samtidigt måste du tänka på att välja ett ämnesområde där det finns företag som erbjuder produkter. Med ett större utbud butiker att välja mellan ökar dina chanser att tjäna pengar som affiliate, eftersom du då har fler partners.

Vilken målgrupp och därmed ämnesområde du väljer har också betydelse för hur mycket betalt du får för varje kund som genomför ett köp efter att ha länkat sig vidare från din sida. Det beror på att du inom vissa kategorier helt enkelt får bättre provision. Försäljning av digitala produkter och tjänster betalar i regel mer än fysiska produkter. Områden där konkurrensen är hård som till exempel privatlån och telefonabonnemang brukar också ge en bättre ersättning. När du registrerar dig i ett affiliate-program kan du få reda på exakt hur mycket du får i provision för en viss produktkategori.

Öka antalet besökare

För att du ska tjäna pengar som affiliate måste du ha ett stort antal besökare på din hemsida. Det första steget är därför att välja ett ämnesområde som intresserar en större grupp människor. Sedan måste du också tänka på hur du presenterar din sida. Med ett bra innehåll kan du nå långt, men det räcker inte. Det är lika viktigt att din hemsida är lättnavigerad och har ett attraktivt visuellt uttryck. Besökarna behöver kunna hitta det de letar efter på ett enkelt sätt. Om dina följare upplever sidan som lättillgänglig ökar dessutom chanserna att fler söker sig dit.

När du har en hemsida eller blogg med ett intressant innehåll som är presenterat på ett attraktivt sätt kan du gå vidare med olika marknadsföringsstrategier. Det vanligaste är så kallad sökmotoroptimering: SEO. I grund och botten handlar det om att olika sökmotorer ska förstå vad din sida handlar om. Därför är det viktigt att din sida är tydlig och välstrukturerad. Dessutom behöver du tänka på att använda de nyckelord som är mest relevanta inom ditt ämnesområde när du skriver dina texter. Då ökar chansen att din sida dyker upp på sökmotorns lista när någon söker efter de begreppen.

Publicera regelbundet

För att behålla besökare och få nya att tillkomma är det också viktigt att du skriver och uppdaterar din sida regelbundet. Om besökarna vänjer sig vid att de kan hitta nytt och relevant innehåll på din sida kommer de tillbaka. Så med en regelbunden uppdatering av innehållet får du trogna följare. Då ökar sannolikheten att de vid något tillfälle genomför ett köp. När du publicerar regelbundet är det också lättare att locka besökare till din hemsida via sociala medier såsom Facebook och Instagram genom att du kan lägga ut blänkare varje gång du har presenterat något nytt på sidan.