Varför vill du tjäna pengar online?

Det främsta skälet är såklart att tjäna pengar i allmänhet. Men det finns förmodligen andra skäl till att vilja tjäna pengar på just nätet. Som att få mer ledigt, kunna arbeta hemifrån, slippa fastna i rusningstrafiken eller någon av de andra stora fördelar du kan få genom att arbeta/tjäna pengar via webben. Vad det än är som motiverade dig till att börja undersöka möjligheten att tjäna pengar på nätet, så kommer det att stanna kvar under din resa. Det kan förändras med tiden eftersom livsomständigheter ändrar ens perspektiv på saker och ting, men i grund och botten – varför? Tänk på vad just du motiveras av, strävar efter och håll kvar i det tillsammans med dina mål.

Motivation är nyckeln. Särskilt om du ska tillbringa mycket tid med att arbeta online och förbättra din tillvaro, oavsett om det är på deltid eller heltid. Att ekonomitips inom spar, lån och investeringar kan ha fördelar är såklart sant, men den bästa motivationen kommer inifrån och även om ”tjäna pengar” kan vara en tillräckligt bra initial motivationsfaktor, kommer den inte att hålla länge om man inte hittar andra interna drivkrafter för att vidta åtgärder. Låt inte ”jag kan inte göra det här”-tankarna komma in i ditt sinne när de börjar smyga sig på. Vidta åtgärder i stället så att dessa tankar inte har något utrymme att vara där överhuvudtaget.

Varför inte bara motiveras av pengarna?

Den största fienden här är din gamla vän ”fokus”. Om du är fokuserad på att tjäna pengar för pengarnas skull kommer det kanske att ske så småningom, men inte nödvändigtvis vid de tillfällen då du behöver det eller då det hade varit till störst nytta för dig. Och ännu värre – om något kommer i vägen för ditt mål, då tenderar plötsligt all motivation att försvinna och ännu en bra idé går åt skogen. Om så blir fallet, försök då att se bortom det aktuella problemet och fokusera på det som verkligen är viktigt. Som att skapa extrainkomster så att du en dag snart nog kan säga upp dig från ditt jobb eller endast arbeta på deltid. Din motivation för detta bör vara mycket starkare än att bara ”tjäna pengar”.

Vad ska man då göra?

Gör listor över skälen till varför du vill tjäna pengar på nätet, och varje gång ett bakslag inträffar tänk på listan och hur den kommer att göra det möjligt för dig att nå dina mål. Du kan också falla tillbaka till dina anteckningar om du t.ex. efter en konversation med vänner kanske börjar tvivla över dina ansträngningar – men låt inte någon dra ned dig! Så fortsätt, jobba hårt och snart nog kommer du att belönas med ekonomisk framgång.

Hitta något som passar just dig och din livsstil

Att tänka att du kan tjäna pengar hemifrån, eller var som helst för den delen, är en bra början. Men att tjäna pengar på nätet är lättare sagt än gjort och många som försöker misslyckas. Den främsta orsaken är oftast bristen på en lämplig inkomstkälla som sådan – något användbart och praktiskt (helst passivt) att tjäna pengar ifrån. Några exempel: En blogg om t.ex. viktminskning, en affiliatesida eller en e-handel är nu mycket populärt, oavsett vad du väljer behöver du en plan för dessa projekt. Utan en utstuderad plan som i teorin kan ta dig från punkt A till Ö där Ö representerar en betydande inkomst riskerar vi återigen att misslyckas. En annan sak som spelar in är passion, det är lätt att fokusera på siffror, möjliga inkomster och förbättrade levnadssituationer. Men hur kul är det egentligen att arbeta med något man inte bryr sig om? Försök istället att arbete med någon du själv har ett intresse för och gärna kunskap inom.

Ett exempel från verkligheten: Jag driver en blogg om internetmarknadsföring och SEO (vilket är mitt heltidsjobb och källan till de flesta av mina inkomster). Mina ”passiva” inkomstkällor omfattar Adsense, affiliateavtal och ett Amazon Associates-konto. Jag håller också på att etablera flera andra passiva källor som att sälja e-böcker eller specialiserade tjänster (där det inte finns tillräcklig konkurrens ännu), men de kräver tid för att bli lönsamma. Men alla dessa idéer kommer från personlig erfarenhet på ett eller annat sätt, så försök att tänka utanför boxen när det gäller att tjäna pengar på nätet, vad kan du bidra med som andra inte kan? Hur kan du leverera ett mervärde till människorna runt dig?

Ett annat stort misstag som många människor gör är att de startar flera olika projekt samtidigt och det slutar allt som oftast med att man inte gör något bra. Detta fungerar i vissa sällsynta fall, men oftast slutar det illa och då vet man inte vart man ska vända sig för att nysta upp problemen.

Jag har bara börjat…

Brukade du tänka så här när du startade en ny hobby? ”Den här gången ska jag verkligen komma in i snickeriet!” Men efter två veckor har ingenting hänt ännu? Upprepa nu inte samma misstag när du vill tjäna pengar på nätet, för om ett projekt misslyckas (vilket säkert kommer att hända 9 gånger av 10) kommer du att ha ytterligare 5 eller 6 idéer på din lista över misslyckanden. Så försök att inte göra för många saker på en gång, utan fokusera istället på det som är absolut nödvändigt. Något som kan ge inkomster inom eller under de kommande 12 månaderna, för att du långsamt ska kunna bygga upp nya erfarenheter inom just detta område.

Var inte rädd för att ifrågasätta allt. Om något inte fungerar – fråga dig själv varför och vad svaret är. Svaret kanske inte alltid är uppenbart eller lätt att lösa, men du kommer definitivt att lära dig något på vägen som kommer att hjälpa dig i framtida satsningar. Och när det gäller att tjäna pengar på nätet är förmågan att lära och anpassa sig snabbt förmodligen en av dina viktigaste färdigheter.

Se till att det projekt du väljer har en god intäktspotential. I princip alla typer av företag kräver en viss kapitalinvestering (även om den är liten), så att hitta ett hemmabaserat företag där praktiskt taget ingen initial investering krävs borde vara mycket svårt vid det här laget. Naturligtvis finns det undantag, som till exempel reklam på en egen webbplats, men poängen är att du bör ha några bra inkomstkällor innan du säger upp dig från ditt heltidsjobb. När det gäller att tjäna pengar på nätet är en låg inkomstpotential förmodligen en av de främsta orsakerna till misslyckanden.

Planera din satsning, pengar är inte allt

Många människor är så entusiastiska över sin nya affärsverksamhet där de kan tjäna 1000 eller till och med 10.000 kronor i månaden (vilket kräver en hel del ansträngning) att de glömmer bort att fråga sig själva vad detta egentligen innebär. Att tjäna tusentals kronor extra per månad kan vid första anblicken låta bra, men om det innebär att man måste skära ner på sömn, tid med familj och vänner och allmänt välbefinnande, så är det verkligen inte värt det.

Så när du funderar på att sätta upp ditt eget projekt för att tjäna pengar på nätet, glöm inte att fråga dig själv vad du verkligen vill ha ut av det här projektet. Behöver du bara pengarna? Kommer det att orsaka problem på andra områden i ditt liv? Kan du vara mer tålmodig och vänta lite längre innan du säger upp dig från ditt jobb osv.


Jag både tycker och tror att många av dehär frågeställningarna och tankarna är värda att ha i bakhuvudet under tidens gång och jag hoppas att du känner samma sak.

Låt mig veta hur det går om du bestämmer dig för att starta ett nytt projekt eller behöver bolla tankar och idéer med andra. I kommentarsfältet nedan kan vi hjälpa varandra.

Tack för att du besöker min blogg! Om du är ny här kan du kolla in den här sidan med tips på vad du kan göra online.