För dig som skall starta en verksamhet online gäller det att kunna planera sitt arbete, men hur gör man egentligen? 

I dag är planering av arbetet den viktigaste delen när du startar ett onlineföretag. Den här artikeln hjälper dig att bättre förstå hur du planerar ditt arbete på bästa möjliga sätt så att du kan starta din egen verksamhet med goda förutsättningar.

Varför behöver du en plan?

Onlineföretag kräver planering för att lyckas och vara lönsamma. Med hjälp av planering kan du söka information om dina konkurrenter, sätta upp mål för dig själv och skapa en plan för hur du ska uppnå dem. Det är också användbart när det gäller att hantera din tid eftersom det ger dig mer kontroll över allt som måste göras med din blogg eller webbplats under dagen utan att du hamnar i onödigt stressiga situationer.

Hur bör du planera ditt arbete?

Människor som planerar sitt arbete följer vanligtvis några grundläggande steg. Skissa upp de uppgifter du behöver göra, dela upp dina dags- och veckoplaner i mindre delar och prioritera dem med de viktigaste först

Planeringen av arbetet är en individuell fråga. Du kan skriva ner allting för hand eller använda ett planeringsprogram

Om du föredrar att arbeta digitalt finns det gott om planeringsprogram på nätet som hjälper dig att hålla ordning och reda på dina arbetsuppgifter.

Vi rekommenderar följande gratis planeringsverktyg:

Trello – låter dig organisera och planera ditt arbete visuellt

ToDoIst – planeringsprogram som hjälper dig att snabbt och enkelt hantera och prioritera kommande uppgifter

Nozbe – planeringsverktyg som gör det möjligt för användare att bli mer produktiva genom att planera sina dagliga, vecko- eller månadsmål. Denna app har också ett system för uppgiftshantering med prioritetsnivåer, uppgiftsberoenden och anpassningsbara rapporter

Hur hjälper planering ditt företag?

Planering är en viktig del av att starta ett onlineföretag eftersom det hjälper dig att undvika misstag som kan skada ditt rykte, till exempel bristande kommunikation eller sena leveranser. Det säkerställer också att du inte känner dig överväldigad av allt som måste göras utan att veta hur du ska börja. Och slutligen ger en bra planering möjligheten att bli mer organiserad, vilket innebär att du kan arbeta snabbare och vara mer produktiv utan att slösa för mycket tid på planering eller stressa fram den i slutet av dagen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att planera ditt arbete om du vill starta ett eget onlineföretag. Det låter dig införa ett system som gör att du kan sätta upp mål för dig själv, prioritera uppgifter och hantera din tid på ett effektivt sätt, vilket resulterar i bättre planering av framtida åtgärder

Avancerad planering – Ta fram en affärsplan

Hur skall en affärsplan se ut, vart börjar man och vad ska den innehålla?

En affärsplan beskriver företagets mål, strategier för att uppnå dem och hur företaget planerar att genomföra dessa strategier. Planen beskriver också de största riskerna som företaget kan ställas inför samt detaljer om finansiella prognoser för framtida resultat

Det första steget i utarbetandet av en affärsplan är att motivera varför du vill starta den genom att skriva ner vad du vill göra med det företag du planerar att starta. Detta bör göras på högst två sidor. Definiera sedan vilka dina målkunder är och vilka deras problem är – vad kommer att få dem att välja din produkt eller tjänst?

Definiera därefter din marknadsföringsstrategi – kommer du att sälja via e-handelsplattformar eller vill du hellre utveckla ett affiliateprogram? Kommer du ha en verksamhet utan klassisk försäljning? Oavsett skall du definiera målen för varje aktivitet inom denna strategi, inklusive mål som rör uppföljande marknadsföring.

Definiera nu ditt företags affärsmodell, hur ska ni tjäna pengar? Nästa steg är att beskriva dina resurser – vilka är de och hur mycket har du av dem? Definiera de viktigaste riskerna som företaget kan ställas inför och skapa slutligen ett sammanfattande avsnitt som sammanfattar all denna information.

När blir en affärsplan färdig?

I regel är alla branscher i rörelse hela tiden, vilket betyder att nya möjligheter och risker kommer dyka upp kontinuerligt. Därför bör du se över din planering från en tid, till en annan och uppdatera den vid behov, genom att arbeta med konceptet en ”rullande plan”. Oavsett hur välplanerad din verksamhet är kommer det alltid att finnas faktorer som du inte helt och hållet har kontroll över. Även om planeringen är viktig, glöm inte bort att vara tillräckligt flexibel i planeringsprocessen för att möjliggöra för förändringar på marknaden eller oförutsedda problem.

Sammanfattningsvis beskriver en affärsplan ett företags mål och strategier för att uppnå dem samtidigt som man tar hänsyn till riskerna. Planen beskriver också de viktigaste tillgängliga resurserna och finansiella prognoser för framtida resultat.


Du kan hitta information om gratis programvara för planering på vår blogg. Vi hoppas att den här artikeln var till hjälp! Om så är fallet, dela den gärna med dina vänner på sociala medier genom att klicka på en av delningsknapparna till höger. Tack 🙂